19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalFurtună în Mehedinţi

Furtună în Mehedinţi

Judeţul de pe malul Dunării a fost măturat de vijelie de la un capăt la altul, iar municipiul Drobeta Turnu Severin a rămas paralizat, fără căi de acces şi fără circulaţie feroviară.

Mehedinţi. După o căldură ucigătoare, sudul ţării a fost lovit marţi seară de furtuni violente. Cel mai afectat de furtună a fost judeţul Mehedinţi, unde, în cinci minute, 11 persoane au ajuns în stare gravă la Secţia de urgenţă a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Vijelia a lăsat în urmă peisaje apocaliptice. Copaci la pământ, maşini distruse, acoperişuri luate pe sus. Sute de familii au rămas pe drumuri, fără un acoperiş deasupra capului. „Pe tronsonul de cale ferată cuprins între Faţa Cremenii şi Orşova, circulaţia feroviară este întreruptă din cauza a trei copaci care, după ce au smuls liniile de înaltă tensiune, au căzut pe calea ferată. În localităţi precum Dumbrava, Ieşelniţa, Iloviţa, Husnicioara şi Broşteni       s-au semnalat, de asemenea, copaci căzuţi pe firele de înaltă şi joasă tensiune“, a declarat Marian Popescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mehedinţi.

Un bărbat, la un pas de moarte

La Spitalul Judeţean, 11 persoane au ajuns la Urgenţă cu multiple plăgi la cap şi la picioare. O tânără de 14 ani a fost adusă în stare gravă, cu lovituri la mâini provocate de un acoperiş care a căzut peste ea. Un bărbat de 37 de ani a fost transportat la Spitalul Judeţean din Craiova în comă, după ce a fost lovit în cap de un copac . „La nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin au fost înregistrate 11 persoane rănite, dintre care una destul de grav din cauza unei crengi care i-a căzut în cap. În acest moment, ISU Drobeta acţionează cu nouă echipaje, autospeciale şi 65 de pompieri în tot judeţul. Situaţia este sub control“, a declarat locotenentul Liviu Borugă, de la ISU Drobeta. Au fost avariate mai multe maşini, pagubele materiale nefiind încă estimate. Multe dintre ele nu aveau asigurare. De asemenea, baza de agrement a societăţii Hidroelectrica din Severin a fost distrusă de vijelie. „Balonul“, în care angajaţii societăţii, dar şi alţi sportivi jucau tenis de câmp şi minifotbal, a explodat din cauza presiunii create de vânt.
Acoperişurile mai multor blocuri au fost smulse de vânt, unul dintre ele aterizând pe maşinile care circulau pe bulevardul Mihai Viteazul. Un şofer a scăpat cu viaţă ca prin urechile acului după ce o aripă a scheletului metalic dintr-un acoperiş a căzut peste cabina tirului cu care se deplasa spre ieşirea din oraş. „Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Drobeta al judeţului Mehedinţi a încercat să facă un bilanţ, în urma furtunii care s-a abătut asupra judeţului. În jurul orei 20.00 s-au înregistrat peste 60 de apeluri telefonice, majoritatea din Drobeta Turnu Severin. Până acum s-au semnalat peste 15 acoperişuri, smulse de pe blocuri şi de pe case, căzute pe carosabil, în parcări şi pe autoturisme, peste 50 de copaci căzuţi, fire de înaltă şi joasă tensiune smulse de pe stâlpi“, a declarat locotenentul Liviu Borugă.

Grindina a făcut ravagii

În mai multe localităţi din Mehedinţi, culturile oamenilor au fost făcute una cu pământul. Grindina abătută peste zeci de localităţi a distrus lanuri întregi de porumb şi livezi de pomi fructiferi. „La ora 20.10, la postul hidrometric Broşteni a căzut grindină cu diametrul de 4-6 cm timp de două minute. S-a înregistrat o cantitate de precipitaţii de 14 l/mp în intervalul de 20.00 – 20.35“, a declarat Marian Popescu.
Pentru următoarele zile, meteorologii au renunţat la codul portocaliu şi chiar la cel galben. Mâine şi poimâine, temperaturi caniculare se vor înregistra doar regiuni restrânse din Dobrogea şi Muntenia. În restul ţării, termometrele vor oscila între 24 şi 34 de grade Celsius. Este de aşteptat ca furtuna să lovească iar în Gorj, Mehedinţi şi Caraş-Severin cu grindină şi ploi de peste 30 l/mp. Chiar şi în jumătatea de nord a Moldovei există condiţii pentru ploi însoţite de rafale puternice de vânt.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS